En konkurranse om å omforme norsk pass har blitt vunnet et designfirma i Oslo som har skapt et moderne, dristig dokument som allerede vinner ros for å fange den nasjonale identiteten

Nordic cool: Oslo design studio Neue have won a competition to create a new passport and ID concept for Norway.

Hvis passet er et symbol på nasjonal identitet, har det nye designet for Norges reisedokumenter utvilsomt sementert landets omdømme som et land med slank, minimalistisk skjønnhet.

Denne uken annonserte Norges nasjonalpolitidirektorat en vinnerkonkurranse som ble lansert i februar for å finne et nytt designkonsept for nasjonens pass og ID-kort.

Den vinnende oppføringen, av Oslo designstudio Neue, har vakkert forenklet skildringer av Norges naturlige landskap, tegnet med fine linjer i pastellfarger. Dekselet har en modernisert versjon av nasjonalkampen, stemplet i gull på uvanlig dristige farger: henholdsvis hvit, turkis eller rød for henholdsvis innvandrer-, diplomat- og standardpass.

When shone under a UV light the Northern Lights become visible on the pages.

Når skinner under UV-lys, forvandles landskapene på sidene til å vise nordlysene i natthimmelen, en magisk berøring som gir en dypere følelse av intrig til det allerede slående dokumentet.

“Alle nordmenn er så knyttet til naturen, det er en veldig sterk del av vår historie og definerer oss som et land,” sier Gørill Kvamme fra Neue, som forklarer at det minimale konseptet kom fra å søke å finne “essensen til noe”.

“Det representerer det store utvalget av natur og landskaper du finner i Norge … som gjør det relevant for oss alle om dere alltid har bodd der eller nettopp fått statsborgerskapet.”

The design for the covers of the new passports is bold and striking.

Prøve designet, juryen applaudere sin brede appell. “Det illustrerer begge norske identiteter og sørger for at passet vil bli sett på som et dokument av høy verdi,” sa de. “Designet er attraktivt og stilig, fargene er subtile og abstraksjonen i landskapene er spennende. Estetisk har landskapsmotivene fått et karakteristisk utseende. Juryen setter pris på enkelheten i løsningen. ”

Nå vil Neue jobbe tett med Statens politidirektorat for å finne en måte å balansere designet med de kompliserte sikkerhetsforventningene til et pass – noe de ikke kan diskutere i detalj. Ingen dato for passets utgivelse er satt, men det forventes å være innen de neste to årene.

Neue have also designed a new ID card, which also features the Norwegian landscape in the background.

Pass er ikke det eneste nasjonale symbolet staten har åpnet opp til landets designteam. I forrige måned – som følge av en lignende konkurranse – valgte Norges Bank forslag fra designstudier Snøhetta og Metriske System for sine nye kroner notater. Pixelated og også med dristige farger, vil de nye notatene bli utgitt i 2017.

Sammen med landets nye pass viser de hvordan progressiv design er knyttet til norsk livsstil. Som Kvamme sier: “Design har en naturlig rolle i å uttrykke hvilket land eller kultur du er en del av.”